Acht arrestaties na internationaal onderzoek naar plofkraken in Duitsland

7 maanden geleden gepubliceerd

In een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn acht personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland. De arrestaties vonden plaats op woensdag 15 november en de Duitse autoriteiten hebben om hun uitlevering gevraagd.

Vondsten bij doorzoekingen

Bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden zijn diverse spullen waaronder contant geld en luxe goederen in beslag genomen. In een woning in Amstelveen werden explosieven aangetroffen. Deze zijn veiliggesteld en vernietigd en vijf woningen werden ontruimd als gevolg.

Samenwerking en verdachten

De aanhoudingen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie en Europol. De verdachten, zeven mannen en één vrouw variërend in leeftijd van 19 tot en met 27 jaar, komen uit verschillende Nederlandse steden waaronder Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. Een 23-jarige vrouw wordt specifiek verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Plofkraken en de gevolgen

Plofkraken op geldautomaten in Duitsland worden vaak gepleegd door Nederlanders. Door extra veiligheidsmaatregelen en het weghalen van geldautomaten in Nederland, hebben de verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd. De daders nemen grote risico’s, zowel voor zichzelf als voor anderen. De maatschappelijke gevolgen zijn enorm: winkels moeten voor langere tijd dicht, huizen raken onbewoonbaar en mensen kunnen geen geld meer opnemen in de buurt. De schade van de plofkraken loopt in de miljoenen.

Oproep tot informatie

Inwoners kunnen de opsporing helpen door informatie te geven over verdachte locaties en/of personen die zich mogelijk bezighouden met dit soort criminele activiteiten.