Man uit Haarlem aangehouden voor herhaaldelijk onnodig bellen naar 112

3 maanden geleden gepubliceerd

Een 52-jarige man uit Haarlem is aangehouden nadat hij in korte tijd 45 keer onnodig naar het noodnummer 112 belde om de centralisten uit te schelden.

Misbruik van noodnummer

Wanneer 112 onnodig wordt gebeld, betekent dit dat er minder of geen lijnen beschikbaar zijn voor noodgevallen. De man was al eerder gewaarschuwd en aangesproken op zijn gedrag. Een huisbezoek door de politie bracht hem echter niet op andere gedachten. Hij werd uiteindelijk op 27 maart om half negen ‘s avonds aangehouden.

Elke melding die bij 112 binnenkomt, wordt serieus genomen als een noodgeval. Als blijkt dat dit niet het geval is, wordt dit medegedeeld aan de beller en wordt gekeken hoe iemand op een andere manier geholpen kan worden.

Juridische consequenties

De man wordt verdacht van het overtreden van artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel stelt dat iemand die opzettelijk, zonder dat daartoe de noodzaak aanwezig is, gebruik maakt van een alarmnummer voor publieke diensten, gestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een geldboete van de derde categorie.