FIOD legt beslag op Haarlems onroerend goed

Normal 1200px spaarne met teylers museum  de waag en de bavo
Afbeelding: Wikimedia

De FIOD heeft begin februari beslag gelegd op vijf woningen in Haarlem. Dit gebeurde in een onderzoek naar het witwassen van gelden die vermoedelijk verdiend zijn met criminele activiteiten. In het onderzoek zijn drie mannen aangehouden.

Het onderzoek richt zich onder meer op een 35-jarige man uit Haarlem, een 38-jarige man uit Bodegraven en een 31-jarige man uit Emmen, die allen zijn aangehouden. Het vermoeden is dat zij de vijf in beslag genomen panden betaald hebben met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van de panden zouden zij deze criminele inkomsten hebben witgewassen.

Het onderzoek is gestart nadat verschillende banken ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD deed doorzoekingen op acht locaties in Haarlem, Bodegraven, Emmen en Gouda waarbij de Douane bijstand verleende met geldhonden. Ook de politie verleende bijstand. Bij de doorzoekingen werden een vuurwapen en munitie aangetroffen. Deze zijn overgedragen aan de politie.

Behalve op de panden in Haarlem is beslag gelegd op auto’s, motoren, scooters, luxe goederen zoals horloges en designer kleding en bijna 70.000 euro contant geld. Dit omdat misdaad niet mag lonen. Door beslag te leggen op vastgoed en ander vermogen en de aanhouding van verdachten wordt gepoogd verdere ondermijning van de maatschappij door criminaliteit voorkomen.

Criminele geldstromen

Opsporingsdiensten proberen van verdachten van ondermijnende criminaliteit altijd een vermogensdossier aan te leggen. Ook wordt gekeken welke financiële sporen criminaliteit achterlaat. Deze sporen worden verder onderzocht. FIOD, politie, het Landelijk Parket en het Functioneel Parket werken daarbij samen om gebruik te maken van elkaars expertise.

Door goederen te kopen van gelden die met misdaad verkregen zijn of door dit te investeren in vastgoed worden criminele verdiensten witgewassen. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het worden witgewassen. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn.

Misbruik van financiële dienstverleners

Witwassen bevindt zich op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Voor het witwassen heb je vaak financiële dienstverleners nodig, maar soms ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Ook financiële en juridische dienstverleners lopen risico om bij witwassen betrokken te raken. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van de financiële sector aantast. Het Functioneel Parket en de FIOD leggen zich toe op de bestrijding van (complexe) witwaszaken. Gewoontewitwassen vormt een ernstige bedreiging voor de integriteit van het financieel verkeer. Het vormt een aantasting van de legale economie en het helpt criminaliteit te belonen. Daarom wordt het aangepakt.

Adverteren op Haarlem Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Haarlem Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Haarlem
21:31

17° C

Bewolkt

0.89 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief